Pergola

geplaatst in: Klussen | 0

Door de sneeuwval vorige winter, was de pergola in een man zijn achtertuin in de A’damse Jordaan doorgezakt.
Daarom is een plan bedacht om de pergola niet alleen te repareren, maar tegelijkertijd te voorzien van een golfplaten dak. Daarbij moest de grote Clematisplant die over de pergola groeit behouden blijven. Hiermee is in het ontwerp rekening gehouden doordat de nieuwe dakconstructie met behulp van scharnieren aan de muurzijde is bevestigd. Nadat het nieuwe golfplaten dak aan de muur was gemonteerd, kon de oude pergola worden verwijderd en kon daarna het golfplaten dak ophoog geklapt worden.

Aanpassen keukenkast

geplaatst in: Klussen | 0

Via Burennetwerk de volgende klusvraag binnen gekregen: Een mevrouw uit de Nieuwmarktbuurt kan om gezondheidsreden niet goed meer bij al haar spullen in haar keukenkast. Een oplossing is een lade erin te maken. Doordat de keukenkastdeur moet blijven zitten, moet er een lade op maat worden gemaakt.

Kluspartner van Burennetwerk

geplaatst in: Klussen | 0

“…Wij koppelen buurtgenoten aan elkaar voor eenvoudige en laagdrempelige burenhulp. Denk hierbij aan een wekelijkse boodschap, een wandeling in het park of het ophangen van een lampje. Bijna duizend ‘goede buren’ zijn onderdeel van ons netwerk en helpen hun buurman- of vrouw graag een handje bij diverse hulpvragen. Alles is vrijblijvend en laagdrempelig, een buur helpt zo vaak als hem/haar uitkomt. Burennetwerk wil nu haar dienstverlening uitbreiden.

draagframeKlusnetwerk
Van hoveniers en verhuizers tot timmermannen. Stuk voor stuk persoonlijk betrokken bij Burennetwerk en hun hart op de juiste plaats. Het klusnetwerk is een kleine groep van professionals in klus- en tuinwerk: onze zogeheten Kluspartners. Deze groep is door Burennetwerk samengesteld en we kennen iedereen persoonlijk. Ieder jaar geven onze kluspartners een donatie om deel uit te maken van het professionele Klusnetwerk; zij vinden het leuk om zo nieuwe klanten en opdrachten te verwerven bij andere goede buren. Dankzij hun donatie laten zij zien dat zij het heel belangrijk vinden dat Burennetwerk kan blijven bestaan.

Doelgroep
Naast het feit dat wij binnenkomende hulpvragen willen kunnen doorverwijzen naar een betrouwbare klusser, willen wij actiever aandacht genereren voor het Klusnetwerk. Wij zullen ons richten op een bekende doelgroep: de goede buren. Stuk voor stuk betrokken Amsterdammers, die ook weleens een vakman nodig hebben. Leuk voor de kluspartners om nieuwe opdrachten te krijgen van andere goede buren, maar ook voor de goede buren zelf: Zij steunen het werk van Burennetwerk indirect door hun klusser via deze weg te vinden….”

Bron: Burennetwerk

Doe-het-zelf: IKEA-opstapje ‘optoppen’

geplaatst in: Houten meubels | 0

Moeilijkheidgraad:  

Benodigdheden:

 • 1 houten Ikea-opstapje
 • 1 vurenhouten balk (dikte 3,4 x breedte 4,4 cm x *lengte)
 • 1 vurenhouten plank (dikte 1,2 x breedte 6,9 cm x *lengte)
 • 10 lange houtschroeven (dikte 6 mm x 10 cm)
 • 28 korte houtschroeven (dikte 4 mm x 4 cm)
 • 4 middellange houtschroeven (dikte 5 mm x 8 cm)
 • Zaag
 • Accuboormachine
 • 1 setje houtboren
 • Meetlat of rolmaat
 • Winkelhaak
 • Potlood
 • 2 lijmklemmen
 • Schuurpapier

* De lengte is afhankelijk van de gewenste hoogte en de afmetingen van de opstapplank. De opstapplank op de foto is 38 x 25 cm (lxb), sommige opstapjes van Ikea hebben iets afwijkende afmetingen.

Uitvoering

1 OPMETEN De hoogte van je aanrecht, de hoogte van het opstapje, lengte en breedte van het opstapje.
2 AFTEKENEN EN ZAGEN Teken m.b.v. de winkelhaak alle zaaglijnen haaks en rondom af op de houten balk en plank. Tip: Houd bij het aftekenen rekening met de dikte van de zaag (lengte + circa 3 mm) en zaag niet op de potloodlijn, maar ernaast zodat je ziet of je recht zaagt.
3 MARKEREN Geef met potlood op alle onderdelen een markering aan, zodat je later nog weet wat hun positie is. Markeer tegelijk ook de schroefgaten, inclusief de schroefgaten voor de opstap-plank.
4 VOORBOREN Hiervoor is een kolomboor handig, maar als die niet beschikbaar is dan is een alternatieve methode:

 • Voorbereiding voordat je gaat voorboren: leg eerst de 2 onderdelen die aan elkaar geschroefd moeten worden loodrecht op elkaar met behulp van de winkelhaak. Vervolgens hou je ze in positie met 2 lijmklemmen.
 • Voorboren: neem een houtboor die een maat dunner is dan de schroefdikte. Bijv. voor de lange schroeven (dikte 6 mm) gebruik je boortje 5.
 • Schroeven: De lange houtschroeven zijn om de balkjes met elkaar en met het opstapje te verbinden, de korte schroeven voor de plankjes, de middellange schroeven zijn om te voorkomen dat de drie tussenbalkjes om hun as kunnen draaien. Gebruik eventueel een verzinkboor om de schroefkoppen weg te werken.

5 SCHUREN Het schuren van alle onderdelen gaat het gemakkelijkst voordat ze aan elkaar worden vastgeschroefd.
6 MONTEREN en AFWERKEN

Veel succes! Stuur een foto van het resultaat op voor de eregallerij op de website!

Maak je eigen klimmuur (nog in ontwikkeling)

geplaatst in: Houten klimgrepen | 0

Vanuit mijn klimhobby en ervaring als kliminstructeur ontwerp ik houten klimgrepen voor recreatief gebruik en geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 à 7 jaar en met of zonder klimervaring. Daarnaast ontwerp ik houten klimtrainingsborden geschikt voor (half)gevorderden, om grip en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Veiligheid

Voor het campus board geldt dat intensief gebruik vrij snel kan leiden tot overbelasting en blessures aan met name vingers. Belangrijk zijn een warming-up met eenvoudige oefeningen en voldoende afwisseling en pauzes tussen de oefeningen.

Voor alle klimgrepen en trainingsborden geldt dat tot maximaal 3 meter hoogte geen klimtouw nodig is. Behalve een dempende ondergrond zoals een schuimrubber mat.

Voor alle ontwerpen gelden als richtlijn de EU-veiligheidsnormen voor klimgrepen en speeltoestellen EN-12572 en EN-1176. Deze EN-normen zijn gericht op industriële producenten. Hoewel Timmertoko daar niet onder valt, pas ik de standaardisering ten aanzien van producten, productieproces en administratie waar mogelijk toe.

Montage

Aanbevolen wordt om de klimgrepen of het trainingsbord eerst te monteren op een houten plaat. Deze plaat wordt vervolgens op een houten frame aan de muur verankerd, zie voorbeelden.

Voor hulp en advies bij de montage kunt u ook Timmertoko’s Klushulp inschakelen.


Herstelwerk Aron Hakodesh

geplaatst in: Houten meubels | 0

Tussen 2014-2015 heb ik in opdracht van een Amsterdamse synagoge meegeholpen aan herstelwerk van een Aron Hakodesh (Heilige Ark) afkomstig uit Transsylvanië, Roemenië. Inmiddels is dit houten meubelstuk van ruim 7 m hoog hersteld en vervult het zijn functie in een synagoge in Israël.

Het herstelwerk betrof onder andere zogenaamde acanthusbladeren die waren beschadigd of afgebroken. Deze sierornamenten moesten met de hand uit hout worden gemaakt en daarna geschilderd. Belangrijk hierbij was dat het herstelwerk niet zichtbaar was en er net zo oud en verweerd moest uitzien als de rest van het meubelstuk. Daarom heb ik eerst in enkele maanden de fijne kneepjes van het houtsculpturen me eigen gemaakt. Dit gebeurde onder begeleiding van de Bataviawerf in Lelystad, waar o.a. houten boegbeelden worden gemaakt.

Vanwege zijn geschiedenis is de Aron Hakodesh ook verfilmd en vertoond op het Nederlands Filmfestival.